Va fi trecerea la Windows 10 gratuita sau nu?

Microsoft a prezentat si lansat oficial noul sistem de operare, Windows 10, pe 21 ianuarie. Unul dintre punctele nevralgice ale evenimentului a fost ca utilizatorii de Windows 7 sau Windows 8.1 vor putea trece la Windows 10 in mod gratuit si ca Windows 10 va fi oferita ca serviciu (software as a service). Desi acest anunt a fost primit cu foarte mult entuziasm, s-au iscat anumite confuzii, unii punand la indoiala gratuitatea Windows 10. Prin urmare, cateva clarificari sunt necesare in acest sens. 

In primul rand, utilizatorii de Windows 7 sau Windows 8.1 vor putea trece gratuit la Windows 10 in decursul a 10 zile de cand Windows 10 va fi disponibil in magazine. Foarte multi au crezut ca aceste 365 de zile se calculeaza incepand din 21 ianuarie, cand a avut loc evenimentul. Este eronat. Windows 10 este momentan inca in Technical Preview si disponibil doar prin programul Windows Insider. Momentul in care Windows 10 va trece de la stadiul de beta la disponibilitatea globala (global availability) va marca si punctul de la care se vor calcula cele 365 de zile. Data exacta pentru Windows 10 Global Availability nu a fost inca stabilita si, prin urmare, nici anuntata.

Al doilea punct ce merita aprofundat este faptul ca trecerea va fi absolut gratuita si nu va implica niciun cost pentru utilizator. Asta inseamna ca utilizatorii care trec pe Windows 10 vor beneficia tot gratuit si de asistenta specifica pentru ciclul de viata al software-ului. Mai exact, cei care trec pe Windows 10 vor primi gratuit actualizari ale sistemului de operare, corectarea bug-urilor si de actualizari de securitate.

Apare, in mod natural intrebarea, bine si dupa ce am facut trecerea la Windows 10, dupa ce mai trece un an, va trebui sa platesc subscriptie? Intrebarea este legitima, dar aici nu exista inca un raspuns foarte clar, intrucat modalitatile de licentiere a Windows 10 nu au fost inca anuntate si nici stabilite in totalitate. Prin urmare, orice discutie in acest sens ramane la nivel de ipoteza. Daca Windows 10 va fi disponibil doar ca serviciu, pe baza de subscriptie, atunci foarte probabil ca la un moment dat cei ce fac trecerea vor trebui sa plateasca subscriptia. Daca Windows 10 va putea fi licentiat si prin modalitati traditionale, atunci s-ar putea sa nu fie nevoie de nicio plata ulterioara. Avantajul la plata in varianta de subscriptie este, de exemplu, ca atunci cand va fi lansat urmatorul sistem de operare, cei ce au platit subscriptia vor primi noul sistem ca si update, fara niciun cost aditional. Cei ce vor opta pentru o varianta standard de licentiere vor trebui sa cumpere separat noul sistem de operare.

In momentul cand Windows 10 va fi disponibil in magazine iar utilizatorii vor putea face gratuit trecerea, toate aceste detalii vor fi clarificate in totalitate, astfel incat toata lumea sa stie foarte exact la ce sa se astepte. Una peste alta, mi se pare o miscare foarte inteligenta din partea Microsoft sa dea utilizatorilor de Windows 7 si Windows 8.1 de a trece gratuit la Windows 10.

Daca aveti intrebari, le puteti lasa ca si comentariu la acest articol. Eu voi incerca sa raspund la toate intrebarile.

8 thoughts on “Va fi trecerea la Windows 10 gratuita sau nu?

 1. Dan Patrascu-Baba Post author

  Da, faptul ca trecerea e gratuita e destul de clar. Discutiile ce le-am vazut eu pe forumuri se refera mai mult la ce se intampla dupa o anumita perioada? Va fi pe baza de subscriptie si va trebui sa platesti subscriptie lunara, sau nu? Si aici multe detalii inca nu au fost stabilite. Dar ramanem pe faza si informam lumea imediat ce apare vreo noutate.

 2. Florin

  Daca va fi cu abonament atunci o sa`i zic pas acestui sistem de operare. Am licenta de 8.1 dar nu am de gand sa platesc lunar ca sa le folosesc OS`ul.

 3. Dan Patrascu-Baba Post author

  Sunt destul de convins, desi inca nu e o informatie oficiala in acest sens, ca va exista si licenta traditionala.
  Personal cred ca depinde si de fiecare om in parte. Eu prefer varianta de subscriptie, mai ales pt softurile care sunt mai scume, precum Photoshop. Partea buna e ca asa poti avea mereu versiunea cea mai actuala si poti zice “pas” oricand.
  In ceea ce priveste un sistem de operare inca nu m-am hotarat daca as prefera sa dau 100 de dolari o singura data, sau sa platesc 5 dolari pe luna si sa am mereu versiunea cea mai actuala.

  1. Chirila Catalin

   Depinde cum faci calculul, eu am licenta de win 7 ult din 2009 6 ish ani mai tarziu tot win 7 am.

   Daca iei calculul la moneda de azi, 300e / (6*12) = pretul pe luna ca sa scot acelasi mileage ar trebui sa fie 4.16e / luna. Pret care scade cu fiecare zi ce trece.

   Sunt de acord cu tine ca e fain in teorie sa ai tot timpul ultima versiune, insa toti stim ca sa stai la bleeding edge inseamna sa fi primul care inghite cand vine rahat.

   Orice upgrade vine cu risc, un upgrade de OS si mai puternic, te poti trezi oricand ca driverele nu mai merg, programele dau erori sau datele nu au putut fii migrate pe noul os, sau chiar programele si e nevoie de reinstalare.

   Ca utilizator al unui OS instalat in 9/24/2009, care a trecut prin 3 schimbari de platforma fara reinstalare
   1.AMD/ATI tirple core [PB/PV/HDD/RAM/CUTIE]
   2.AMD/ATI SIX Core [PB/PV/HDD/RAM/CUTIE]
   3.INTEL/NVIDIA [PB/PV/RAM/COOLER]

   Personal imi este groaza doar la gandul ca trebuie sa reinstalez. Nici dupa 1 an de zile nu o sa ai la loc tot ce ai avut.

   Pe de alta parte poate in felul asta face si microsoftul o standardizare si lucra mai concred la upgradare fara sa refacem totul de fiecare data.

   1. Dan Patrascu-Baba Post author

    Foarte valid ceea ce spui tu. Din aceleasi motive ziceam si eu ca nu sunt hotarat daca personal as trece la un sistem de operare in varianta de subscriptie.

    Mai conteaza cand faci calculul strict financiar si cat de des vine un major release nou. De exemplu daca eu as plati subscriptie lunara dar Windows 11 sa zicem vine peste 3 ani, nu mi se pare rentabil. Pentru ca update-urile de design si hotfixuri de securitate oricum se primesc si se vor primi si pe Windows 10.

    Eu ca avantaje as mai vedea si faptul ca, foarte probabil, daca platesti subscriptie si iti cumperi comp nou, ar trebui sa poti instala acelasi OS, cu acelasi license code, fara probleme.

 4. FARCASANU IONEL

  Am bagat Windows10 dar imi apare in coltul dreapta jos Build 10240 si imi numara zilele inseamna ca Windows10 nu este gretuit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *