Office 365, un serviciu centrat pe client. Diferenta fundamentala intre Microsoft si Google

Enterprise-Grade-ToolsDacă tot am explicat ce este Office 365 și am arătat că pentru firmele mici înseamnă o infrastructură IT la nivel de companie globală. iar pentru companiile mari înseamnă reducerea costurilor, flexibilitate și colaborare în timp real, un pas următor ar fi să vedem cum se diferențează serviciul Office 365 oferit de Microsoft de alte servicii competitoare asemănătoare, în special Google Apps.

Ca o caracteristică ce desparte fundamental Office 365 de aplicațiile Google este faptul că întreg serviciul Microsoft este centrat pe client, sau, mai exact, pe fiecare utilizator în parte. Google este departe de o asemenea atitudine și voi încerca să explic și de ce. Un prim indiciu ar fi modul de calculare al downtime-ului. Office 365 garantează un uptime de 99,9 %. Google garantează același număr dar calculează altfel. 

Pentru Office 365 downtime înseamnă fiecare minut în care un serviciu nu este disponibil pentru orice utilizator din motive ce țin de Microsoft. Dar retineti, pentru fiecare utilizator in parte. Prin urmare dacă un singur utilizator al companiei are un serviciu Office 365 indisponibil din cauze ce țin de Microsoft, lucrul acesta este socotit ca downtime și este eligibil pentru raeventuale despăgubiri. Google, pe de alta parte, incepe sa socotească downtime-ul doar în momentul în care 5% dintre toți utilizatorii de Gmail, de exemplu, nu pot trimite mailuri. Dacă sunteți administrator IT la o firmă cu 2000 de angajați și 99 dintre ei nu pot folosi deloc Gmail, Google refuză să considere acest lucru drept downtime si prin urmare compania nu va beneficia de nicio modalitate de a cere despăgubiri pentru timpul în care 99 de angajați nu au putut fi productivi din cuaza Google.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Google promovează suita sa de aplicații pentru business, iar din această suită fac parte și aplicații precum Google +, Hangouts, Google Voice. Dar chiar dacă Google își promovează aceste aplicații drept făcând parte din suita de aplicații pentru business, ele nu sunt luate în considerare în calcularea downtime-ului și nici nu beneficiază de suport. Spre exemplu, dacă aveți o companie în cadrul căreia folosiți Google Voice iar acest serviciu nu este disponibil pentru niciun utilizator timp de 24 de ore, acest lucru nu este considerat downtime. Și nici nu beneficiați de suport. În schimb, dacă vorbim despre Office 365, downtime-ul este luat în considerare pentru fiecare aplicație, fie că aveți probleme cu Exchange Online, Lync Online, Sharepoint Online sau Yammer. Și beneficiați și de suport pentru toate aceste aplicații.

La o primă vedere toate aceste lucruri par să fie destul de neimportante. Dar imaginați-vă că sunteți directorul departamentului de IT al unei firme și trebuie să dați socoteală pentru faptul că 99 de utilizatori au fost neproductivi și sistemul de conferencing nu a funcționat pentru o zi întreagă! Dacă vă puneți în acest rol, vă veți da seama că aceste detalii chiar contează și, până la urmă, vă pot salva locul de muncă. 

One thought on “Office 365, un serviciu centrat pe client. Diferenta fundamentala intre Microsoft si Google

  1. Pingback: PowerPont Online vs. Google Slides

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *