Office 365 si administrarea automatizata prin Windows PowerShell

Office 365 este o suita de instrumente ce sunt fundamentale pentru productivitatea oricarui business. Datorita scalabilitatii specifice serviciilor cloud, am aratat ca Office 365 este deopotriva un serviciu extrem de utill atat pentru companiile mici si mijlocii, cat si pentru companiile mari. Fie ca vorbim de Exchange Online, Sharepoint Online, Lync Online sau de gestionarea identitatii cibernetice a utilizatorilor, toate aceste lucruri se pot face din interfata grafica a serviciului.

Apare insa o oarecare problema atunci cand trebuie sa administram un numar mai mare de utilizatori. Chiar la inceput, sa spunem ca trebuie sa cream 150 de utilizatori in Office 365 si sa le acordam licentele necesare pentru ca acestia sa se poata loga si folosi serviciile puse la dispozitie. Sa creezi 150 de utilizatori din interfata grafica nu e neaparat o placere, intrucat necesita destul de mult timp, iar task-ul este repetitiv si devine plictisitor. 

Din fericire exista. insa, Windows PowerShell si module specifice de PowerShell pentru fiecare serviciu in parte. Pentru gestionarea utilizatorilor, acordarea licentelor etc. este nevoie de Windows Azure Active Directory Module for Windows Powershell. Modulul poate fi downloadat si instalat gratuit. Pentru operatiuni administrative ce tin de Exchange Online, nu este nevoie de un modul sepcific ci doar sa ne conectam remote la Exchange Management Shell-ul de pe data center. Astfel, cu foarte putine limitari, pe partea de Exchange Online toate comenzile disponibile pe Exchange Server 2013, vor fi disponibile si pentru cloud.

Pentru SharePoint Online si pentru Lync Online exista module de PowerShell diferite care trebuie downloadate si instalate. Pare mult, dar in realitate nu ia mai mult de 5 minute sa instalezi tot ce trebuie pentru a gestiona orice serviciu Office 365 prin Windows PowerShell.

Nu vreau sa intru cu acest prilej in detalii referitoare la comenzi si cum se folosesc. Voi face acest lucru in alte articole succesive. Pentru a putea vedea totusi cum functioneaza gestionarea suitei Office 365 prin PowerShell va las video-ul urmator al celor de la Office Garage, care pun PowerShell-ul si Office 365 la un test “spatial” as putea spune. Cand este lansata o nava spatiala, acesteia ii ia aproximativ 8 minute sa ajunga pe orbita pamantului. Provocarea era sa se creeze 150 de utilizatori si sa li se acorde licente in mai putin de 8 minute. Credeti ca a fost posibil? Mai jos puteti vedea rezultatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *