Office 365 si beneficiile pe care le aduce companiilor mari

Office enterprisesÎn postarea precedentă am vorbit despre funcțiile vitale pe care Office 365 le poate oferi firmelor mici. Continuând într-o logică destul de evidentă, trebuie să trecem în vedere și beneficiile pe care Office 365 le aduce companiilor mari.

În primul rând trebuie să menționez că prin „companii mari” înțeleg societăți comerciale cuu cel puțin 100 de utilizatori, care dispun deja de o infrastructură IT proprie, de o platformă management al identității (precum Active Directory) și o platformă de Messaging (precum Exchange Server). 

Ei bine, într-un astfel de scenariu costurile aferente sunt destul de mari. Este nevoie de spații foarte mari de stocare, investiții constante în retehnologizare, plata personalului IT și multe alte aspecte mici dar care, însumate, încep să contureze un buget destul de pretențios, iar atunci când începi să faci economii când vine vorba de anumite aspecte critice pentru productivitatea companiei, lucrurile pot degenera foarte ușor.

Office 365 pentru companii vine în întâmpinarea acestui tip de dificultăți, permițând transferarea totală sau parțială în cloud a unora dintre aceste sisteme. Office 365 înseamnă o reducere semnificativă a costurilor totale necesare pentru menținerea unei infrastructuri IT performante.

O companie poate opta pentru mutarea pe Exchange Online a unor utilizatori, configurând un mediu de Exchange hibrid în care anumiți utilizatori vor avea mailboxurile în cloud iar alții pe infrastructura locală de Exchange, fără a pierde vreuna din funcționalitățile pe care Exchange-ul le oferă. Fie că sunt în cloud sau pe servere locale, utilizatori vor putea continua să partajeze calendare, să se folosească de un Global Address List comun ș.a.m.d.

O altă posibilitate este folosirea Exchange Online pentru arhivare. Principala problemă în cazul arhivelor este că o companie are nevoie de foarte mult spațiu de stocare. Office 365 se poate configura astfel încât mailbox-urile utilizatorilor să rămână pe infrastructura locală, dar arhiva lor să fie găzduită pe Exchange Online, unde spațiul de stocare este practic nelimitat.

Totul sună bine până acum, dar probabil vă veți gândi că toate acestea sunt greu de realizat întrucât un astfel de demers ar presupune un split în gestionarea identității, iar utilizatorii mutați în Exchange Online vor avea un set de credențiale pentru logarea in Active Directory și un set de credențiale pentru logarea la Office 365. Ei bine, nu este chiar așa întrucât Office 365 permite integrarea cu Active Directory. Practic, folosind Directory Synchronization, obiectele Active Directory (useri, mail contacts and so on) sunt sincronizate ân Office 365, inclusiv parolele. Mai mult, instalând pe un server Active Directory Federation Services 2.0 (ADFS 2.0) utilizatorii nici nu vor mai trebui să se logheze la Office 365 pentru că vor fi automat logați cu credențialele cu care sunt logați la computerul companiei (Single Sign-On, SSO). Prin urmare totul este foarte simplu!

Un alt serviciu inclus în Office 365 ce poate fi mai mult decât util pentru companiile mari este Sharepoint. Prin Sharepoint Online companiile își pot construi sisteme de Intranet extrem de complexe ce pot satisface nevoile și celor mai mari companii din lume.

Ca și o concluzie, iată, pe scurt, principalele beneficii ale Office 365 pentru companiile mari:

1. Reducerea semnificativă a costurilor.

2. Spații de stocare aproape nelimitate

3. Uptime te 99.9% al serviciului.

4. Posibilitatea de a configura un mediu hibrid in care resursele să fie împățite pe infrstructura locală și pe cloud, astfel încât toți utilizatorii să se bucure de aceleași facilități.

5. Posibilitatea de a sincroniza și federa identitatea obiectelor din Active Directory

6. Construirea unei rețele intranet complexe.

3 thoughts on “Office 365 si beneficiile pe care le aduce companiilor mari

  1. Pingback: Scenariu implementare Office 365 intr-o firma mica

  2. Pingback: Scenarii de migrare a mailboxurilor in Exchange Online

  3. Pingback: Office 365 si administrarea prin PowerShell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *