Microsoft, un cosmar pentru Google. De ce se teme Google atat de tare de concurenta Microsoft?

Microsoft a devenit un adevarat cosmar pentru Google in ultima perioada. Cel putin asta reiese din comportamentul global al Google din utimele 18 luni. La acest nivel de business, desi concurenta e tot mai acerba si se duc multe batalii, exista totusi o anumita etica a concurentei. Spre exemplu, Microsoft a lansat de curand suita Office pentru device-urile cu iOs, iar Apple, de cealalta parte colaboreaza din cand in cand cu Microsoft sau foloseste anumite tehnologii Microsoft pentru a oferi utilizatorilor iOS produse cat mai bune. Din pacate, Google taie din fasa orice forma de etica in relatia cu Microsoft. 

Si as mentiona aici ca exemplu aplicatia Youtube pe care a dezvoltat-o Microsoft pentru terminalele Android. Dupa opinia multor utilizatori care au apucat sa o foloseasca acea aplicatie era excelenta. Ei bine, Google a scos-o din Google Play. Din punctul meu de vedere acest geste denota disperare. Mai mult, Google a refuzat sa publice serviciile Maps, Voice etc pentru Windows Phone Si apare atunci intrebarea, de ce se teme Google atat de mult de Microsoft?

Apple nu este o concurenta directa pentru Google, care domina piata low-end si middle-end a smartphone-urilor. Este stiut ca Apple nu va concura pe acest segment, ci va ramane pe piata high-end. Prin urmare, pe partea de low end si middle end Google era singurul competitor.

Dar au aparut telefoanele din gama Lumia nu demult, care la un pret comparabil ofera un sistem de operare care nu are lag-uri si nu tremura din toate balamalele. Si aceste dispozitive au acaparat in doar un an mai multa piata decat si-ar fi imaginat orice analist in domeniu.

Bun, dar Google inca domina piata aceasta, si atunci de ce se teme? Din punctul meu de vedere raspunsul este foarte simplu si contine doar 4 litere: Bing. Apple nu are un motor de cautare care sa concureze cu vaca de muls a Google-ului care este motorul de cautare. Veti rade de mine cand spun ca Google se teme de Bing, dar incerc sa ma explic.

Sa ne imaginam cum va arata aceasta piata peste 5 ani, cand, foarte probabil, Android si Windows Phone vor ajunge la o oarecare paritate in cea ce priveste piata de smartphone-uri. In acest context, vor fi aproximativ 1 milion de utilizatori in Statele Unite si in jur de 700 milioane in intreaga lume care vor folosi dispozitive centrate pe Bing (Cortana de exemplu se bazeaza pe Bing).

In general, motoarele de cautare functioneaza intr-un mod foarte dinamic, in sensul ca tot ce se afla in spate se redefineste si imbunatateste odata cu utilizarea masiva. Acest lucru este valabil atat pentru Bing cat si pentru Google, ambele avand in backend niste mecanisme de “self learning”. Ei bine atunci cand aproape 1 miliard de utilizatori vor tot cauta pe Bing poze cu pisici, Bing va incepe sa dea rezultate tot mai bune la cautari. In mod logic, acest lucru va creste valoarea ad-urilor, dar si cantitatea lor.

Sunt constient, Bing este inca departe. Dar in 5 ani, acolo unde Google avea 90% din piata, va mai avea doar 60%, iar Bing va incepe sa-i sufle tot mai tare in ceafa pe la 40%. Oamenii care lucreaza in publicitate cred ca isi pot imagina ce inseamna pentru Google sa piarda 30% din piata ad-urilor!

Daca Bing ar fi fost un start-up, Google l-ar fi cumparat sau l-ar fi dus la faliment. Dar Bing apartine Microsoft, iar Microsoft are resursele necesare sa investeasca in Bing pana cand ceea ce am descris mai devreme se va intampla. Din acest motiv, Microsoft este un adevarat cosmar pentru Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *