Microsoft a inceput din nou sa inoveze! Cei de la Apple au devenit plictisitori

Tags: ,

In lumea tehnologiei lucrurile se misca foarte repede, iar companiile care vor reusi sa faca ceva important pe aceasta piata sunt cele care inoveaza si impun astfel ritmul schimbarilor tehnologice. Daca ne uitam putin la ultimii 7-8 ani, cred ca suntem intr-o adevrata revolutie tehnologica, iar protagonistii acestei revolutii tehnologice par sa se schimbe.

Desi acum 7-8 ani cei de la Apple impuneau ritmul industriei, ei au devenit incredibil de plictisitori in ultime vreme. Daca incercam sa ne gandim obiectiv, ce a facut Apple in ultimii ani? A scos un Iphone, apoi o varianta mai mica, apoi una mai mare, apoi alta versiune de Ipohone, dupa care una mai mica si una mai mare. Daca vorbim despre Ipad, lucrurile stau la fel. Evolutia este extrem de predictibila si sterila. Inclusiv specificatiile tehnice ale terminalelor, de la o versiune la alt, nu aduc schimbari fundamentale. Poate doar introducerea prcesorului pe 64 de biti pe care nu il foloseste nicio aplicatie. 

Evenimentele de lansare ale Apple au devenit si ele extrem de plictisitore. Merge presa, incearca un device si apoi scrie despre el. Nu mai e nimic stralucitor, nimic ce sa-ti taie respiratia. Totul se incadreaza in anumite tipre pe care toata lumea le stie dinainte. Din acest motiv, in presa de specialitate se acorda un spatiu mai larg celor care au stat la coada 2 nopti sa-si ia un Iphone 6 decat lansarii Iphone 6 in sine. Iar acest lucru cred ca este extrem de graitor. Apple nu mai surprinde cu nimic. Nu mai inoveaza. Scoate doar niste produse pe care toata lumea se asteapta sa le scoata. Si atat. Dar Apple nu mai contribuie cu nimic la imbunatatirea vietii prin tehnologie.

Pe de alta parte, Microsoft a avut o perioada destul de apatica intre 2000 si 2010. O perioada in care nu inova si mereu trebuia sa raspunda la ceea ce faceau celelalte companii din industrie. Microsoft parea sa fie mereu cu un pas in urma. Era o companie defensiva.

Lucrurile acestea s-au schimbat. Si au inceput sa se schimbe fundamental inca din ultimii ani in care Steve Ballmer era CEO, dar presa a fost mult prea incetosata de deceniul anterior si nu a sesizat schimbarile fundamentale. Satya Nadella a continuat transformarea Microsoft. Si care este reultatul? Foarte simplu, Microsoft este momentan singura companie din industrie de tehnologie care inoveaza. Care vrea sa imbunatateasca real viata oamenilor prin tehnologie.

As vrea sa mentionez doar doua exemple in acest sens. Doua exemple de inovatie tehnologica. Primul este lansarea Skype Translator. Din punctul meu de vedere, multa lume a trecut destul de repede peste aceasta inovatie. Si totusi, Skype Translator rupe definitiv una dintre principalele bariere ale comunicarii: limba. Mai ales in contextul globalizarii, unde exista, de exemplu, tot mai multe familii mixte, Skype Translator este un instrument care poate facilita o comunicare ce nu ar putea exista altfel, decat la nivel de comunicare nonverbala. Chiar video-ul de prezentare cu acel dialog purtat de elevi din SUA cu elevi din Mexic, fiecare in limba sa, mi se pare graitor pentru ce va face aceasta tehnologie. Skype Translator va aduce oamenii mai aproape, iar asta va face ca pe viitor in lume sa fie ceva mai putine conflicte.

Al doilea moment definitoriu a fost anuntarea, prezentarea si lansarea Windows 10 din 21 ianuarie. Si ma refer mai ales la HoloLense. Inaintea evenimentului toata presa mai vorbea de un project Spartan, despre Cortana prezenta pe PC si alte lucruri. Dar HoloLense i-a luat pe toti prin surprindere. Le-a taiat pur si simplu respiratia. Ma uitam la redactorii de la cele mai prestigioase publicatii de tech din lume cu cata pasiune vorbeau despre HoloLense. Pasiune pe care nu am mai vazut-o de foarte mult timp cand se vorbeste despre Iphone.

In ultima vreme Microsoft a dovedit ca inoveaza, ca ii pasa de oameni si de imbunatatirea vietii prin tehnologie. Microsoft si-a regasit gustul evenimentelor extraordinare, despre care vorbeste toata lumea. Microsoft s-a reinventat! Si datorita acestor lucruri, Microsoft este pe cale sa (re)devina un love brand. Si asta nu e deloc putin lucru.

17 thoughts on “Microsoft a inceput din nou sa inoveze! Cei de la Apple au devenit plictisitori

 1. Ionel Mateciuc

  Da sigur. Apple tocmai face cel mai mare profit al unei companii si tot Apple e de rahat :)) As reevalua putin afirmatiile facute!

  1. Dan Patrascu-Baba Post author

   Profitul facut nu are nicio legatura cu inovatia. Acum aproximativ 15 ani, situatia era exact invers. Microsoft a facut intotdeauna profit si a avut mereu cashflow pozitiv.

   Profitul Apple anuntat ieri nu este din punctul meu de vedere concludent pentru ce vroiam eu sa subliniez. Tocmai pentru ca Apple nu mai inoveaza eu cred ca in urmatorii ani aceste profituri vor scadea.

 2. Virgil Simionescu

  Si de Google nimic? E una dintre companiile de top pe tech si cred ca lasa Microsoft in urma pe toate segmetele.

 3. Dan Patrascu-Baba Post author

  @ Virgil
  Nu cred ca Google conteaza in ceea ce priveste aceasta analiza. Ce a inovat Google in ultimii 5 ani? De la creearea motorului de cautare imi e tare greu sa mai gasesc o inovatie veritabila care sa imbunatateasca intr-adevar viata noastra prin tehnologie.

 4. Laurentiu Paun

  Ai uitat de Apple Watch… si cam atat… chiar am cautat pe net sa vad daca nu am trecut cumva cu vederea vreo inovatie Apple… slabut 2014

 5. Dan Patrascu-Baba Post author

  Mie Apple Watch nu mi se pare cine stie ce. Comparabil cu Microsoft Band. E un gadget interesant dar nu mi se pare o inovatie care sa schimbe fundamental in bine ceva din viata noastra.

 6. Florin

  As avea totusi ceva de adaugat, desi nu sunt fan Apple si nici nu prea ii suport, lumea doreste ceva senzational de la an la an, din punctul meu de vedere asa ceva nu se prea poate.

  Legat de MS si inovatie… Bill Gates a prezentat prima tableta de pe vremea lui Windows XP si totusi lumea nici nu l`a bagat in seama, cand a venit Steve Jobs ani mai tarziu cu acelasi produs, ziaristilor le`a picat falca…

  Legat de Spartan, mi se pare o strategie MS de a scapa de sub denumirea de IE care avea sinonim de browser prost. Browser care in mare parte a avut probleme si din cauza MS, ca au dat posibilitatea de instalare a 123123 toolbar`uri si alte prostii, de aici si ideea ca IE este un browser slab.

  1. Dan Patrascu-Baba Post author

   Referitor la tableta prezentata de Bill Gates. Conteaza foarte mult si momentul in care prezinti asa ceva. Pe vremea cand Bill Gates a prezentat prima tableta, utilizarea smartphone-urilor era undeva sub 10%. Tableta a devenit utila de abia dupa ce foarte multa a folosit smartphone si a simtit nevoia unui device ce se incadreaza intre smartphone si laptop. De altfel acuma suntem un pas si mai departe si lumea, mai ales cea de business, vrea o tableta care sa poata fi folosita si ca laptop. Si aici Microsoft a facut o treaba foarte buna cu Surface Pro 3.

   Referitor la Spartan, lucrurile sunt mai nuantate, intrucat Spartan nu va inlocui IE. IE va continua sa existe, cel putin deocamdata. IE este un browser foarte bun pentru clientii de enteriprise intrucat permite gestionare prin GPO etc.

 7. Ionut Duma

  Cinste Microsoft fiindca incepe sa inoveze (windows 10 pe toate platformele) si sa-si asume riscuri (hololens tehnologie care nu exista fara kinect) imi place noua directie pe care o abordeaza. Totusi nu poti sa afirmi ca este singura companie care inoveaza. Uitate la Google la Glass(chiar daca viitorul este nesigur pt Glass) proiectul Loon de la ei care mie mi se pare genial, self-driving cars, project Ara si multe altele ca sa nu zic de google x prize. Facebook care inoveaza cel putin pe partea de software si limbaje de programare(imbunatatirile majore aduse de ei limbajului PHP si mai nou D language creat de Walter Bright si Andrei Alexandrescu). Toate companiile conduse de Elon Musk poti spune ca aduc inovatii de domeniul SF.
  Microsoft a inceput sa se adapteze la o lume IT agile si asta e bine atat pentru piata cat si pentru ei, in vechiul model cand ei aveau monopol au ajuns sa se complaca.

  1. Dan Patrascu-Baba Post author

   Fair enough. Totusi Google se pare ca va renunta la Google Glass. Self driving cars nu e neaparat ceva nou si din cate stiu eu cei de la Bosch au creat asemenea prototipuri de ceva vreme.

   E drept eu ma refeream mai mult la partea de IT. De aceea nu am abordat proiectele lui Elon Musk, care intr-adevar sunt ceva la un cu totul alt nivel.

   Si in ceea ce priveste Facebook si limbajele de programare pe care le inoveaza, stii si tu foarte bine ca nu am cunostintele necesare sa ma pronunt, intrucat nu sunt programator.

   Dar eu ma refeream aici la inovatii care chiar sa schimbe lumea, sa o imbunatateasca substantial. Pentru toti oamenii, nu doar pentru o anumita elita care isi permit sa mearga in spatiu sau sa-si cumpere masini Tesla.

 8. Ionut Duma

  Despre Apple nu vreau sa zic multe doar uitate la iMac 5k si la Mac Pro care trebuie sa recunosc mi se par bijuterii de design si inginerie

  1. Dan Patrascu-Baba Post author

   Ionut, o bijuterie nu inseamna neaparat inovatie, si stii bine asta. La design Apple cred ca sunt de neegalat. Imi amintesc ca am vazut un interviu cu Steve Jobs in care a fost intrebat care este cea mai mare repros pe care el il aduce Microsoft. Iar Steve Jobs a zis ceva de genul: “They don’t have a sense of taste”. Cred ca e cel mai constructiv feedback pe care Microsoft l-a primit de la concurenta pana acum.

 9. Dan Patrascu-Baba Post author

  Daca e sa vorbim despre inspiratie, m-am inspirat din foarte multe articole. Si cel pe care l-ai mentionat tu aici sunt convins ca a mai aparut undeva inainte sa apara pe endgadget. De altfel l-am si sharuit pe pagina mea de Facebook luni.

 10. Calin Andra

  Nu sunt un mare expert in IT, dar de curiozitate am incercat și eu Windows 10 Technical Preview. Sincer nu pot să spun că îmi place, nici ca funcționalitate nici ca aspect. Referitor la Google, totuși au și ei un Android pe care l-au dezvoltat destul și care din multe puncte de vedere este peste OS de pe telefoanele cu windows, cel putin ca ușurință în utilizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *