Lync Hybrid si enterprise voice. Cateva consideratii

Microsoft Lync Server 2013 este solutia dezvoltata de Microsoft ce ofera companiilor servicii de instant messaging, conferinte si telefonie. In functie de configurare, Lync Server poate satisface nevoile de colaborare si comunicare ale companiilor mici si mijlocii, dar mai ales pe cele ale companiilor mari. Partea cea mai interesanta este ca Lync Server 2013 se poate integra cu reteaua de telefonie printr-un PSTN, oferind astfel servicii de enterprise voice. Mai exact, utilizatorii pot folosi Lync Client pentru a suna pe numere de telefon externe, la fel cum si de pe Skype se pot apela numere de telefon din retelele de telefonie. 

Lync Online este serviciul similar oferit de Microsoft ca serviciu cloud ce face parte din suita Office 365. Data fiind rata ridicata de adoptie a serviciilor Office 365 in randul companiilor, a iest la suprafata, tot mai frecvent, nevoia de a crea o infrastructura hibrida intre Lync Server si Lync Online. Intr-o infrastructura Lync Hybird, utilizatorii pot rula Lync in cloud sau pe serverul local. Iata o schema ce descrie vizual o astfel de infrastructura Lync Hybrid:

Lync Hybrid

Dar ce se intampla cu serviciul de enterprise voice intr-o infrastructura Lync Hybrid?

Aici exista o oarecare limitare, intrucat serviciile de enterprise voice nu pot functiona pe Lync Online. Mai exact, utilizatorii care ruleaza pe Lync Online nu vor putea apela numere de telefon direct din Lync. Cei care ruleaza pe Lync Server vor putea folosi in continuare acest serviciu fara nicio problema.

Partea interesanta este ca firmele care au achizitionat licente Office 365 Enterprise E4 le pot folosi pe acestea drept Client Access License (CAL) pentru utilizatorii care ruleaza pe Lync Server. Spre exemplu, o companie a achizitionat Office 365 Enterprise E4. In acelasi timp, compania a epuizat toate licentele CAL disponibile. In ultima perioada s-au angajat in firma inca 50 de persoane. In acest context, licentele E4 pot fi folosite ca si CALs pentru cei 50 de utilizatori noi, astfel incat acestia vor putea folosi serviciile de enterprise voice daca ruleaza pe Lync Server. Daca va aflati in aceasta situatie, sfatul meu ar fi sa luati legatura cu un vendor Microsoft pentru a clarifica exact cum si in ce context pot fi folosite licentele E4 ca si CAL pentru utilizatorii de Lync Server.

O ultima intrebare ar fi: care este scenariul ideal pentru implementarea unei infrastructuri Lync Hybrid?

Raspunsul aici este foarte simplu. Eu as recomanda o infrastructura Lync Hybrid unei firme care, sa spunem, are 100 de angajati. Din acesti 100 de angajati doar 30 au nevoie de serviciile enterprise voice. In acest context eu as recomanda ca cei 30 de utilizatori care eu nevoie de enterprise voice sa ruleze pe Lync Server, in timp ce restul de 70 sa fie migrati spre Lync Online. Aceasta varianta duce la o oarecare reducere de costuri, intrucat nu trebuie investit la fel de mult in scalabilitatea infrastructurii Lync Server din spate.

Intrebare bonus: Va oferi Microsoft un serviciu de enterprise voice pentru utilizatorii ce ruleaza in cloud?

La aceasta intrebare nu v-as putea da momentan un raspuns oficial, intrucat nu a fost facuta nicio comunicare in acest sens. Ca o parere strict personala, cred am putea gasi cheia pentru un raspuns in faptul ca, in curand, Lync va deveni Skype for Business. in principiu nu avem de a face doar cu un rebranding, iar noul Skype for Business ar urma sa puna la un loc ce e mai bun in Lync cu ce este mai bun in Skype. Dupa cum bine stim, de pe Skype se pot apela si numere de telefon. Personal cred ca la un moment dat, probabil anul viitor, enterprise voice va fi un serviciu si pentru utilizatorii de cloud, iar acest serviciu va rula, foarte probabil, pe motorul Skype-ului.

Key takeaways: 

1. Enterprise Voice poate functione pe Lync Server.

2. Enterprise voice nu este un serviciu disponibil pentru utilizatorii Lync Online, nici chiar daca avem o infrastructura Lync Hybrd.

3. Licentele Office 365 Enterprise E4 pot fi folosite ca licente CAL pentru utilizatorii ce ruleaza pe Lync Server.

4. O infrastructura Lync Hybrid este de recomandat pentru firmele in cadrul carora doar un numar restrans de angajati au nevoie de acces la serviciul enterprise voice.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *